Helleboruskwekerij open op afspraak

Nieuwsbrief 2022

12/02/2022

Periode:  12 februari tot 1 april 2022


Beste Tuinvrienden!


Weer zo’n jaar met hindernissen achter de rug.

Maar hopelijk bent u, net als ik blij met wat we wèl hebben kunnen doen. Er viel veel te genieten en het belangrijkste: we zijn gezond!


Deze nieuwsbrief komt van een mens, die net bekomen is van de donkerte rond kerst en na een saaie januarimaand de tuin ineens weer ziet “open barsten”.

Tegenwoordig hebben we mooie eigen compost en in het najaar hebben we flink wat uitgereden op de tuin. Om de inklinkende grond in Offingawier wat aan te vullen èn geïnspireerd door onze eigen booster waarschijnlijk, om de planten wat extra voeding te geven en te beschermen.

Echter….. ik vind nu de sneeuwklokjes en Helleborus wel erg diep staan. En hoop, dat het vooral voor de Helleborus niet fataal is. Want die houdt daar helemaal niet van. Je moet ze nooit te diep planten. Ze zijn echter wel goed opgekomen en bloeien in zeeën van sneeuwklokjes! Een mens zou bijna vergeten hoe sterk de Helleborus is.


Mijn focus is wat verlegd van de Helleborus naar bijzondere schaduwplanten. Zodoende kan ik nog maar een paar Helleborusplanten aanbieden. Niet genoeg om een weekend te organiseren, maar OP AFSPRAAK.


Nog te koop:

Diverse kleuren.

Zelfs nog een mooie witte dubbele!

Ook in wat grotere potten, waaronder Helleborus foetidus.

Verder kan ik andere planten aanbieden, die later bloeien:

Rechtsvooraan: Ranunculus auricomus (de Gouden Boterbloem).

Mooi losse, winterharde plant. Bloeit april-mei in zon/halfschaduw. Moet wel een beetje binnen de perken gehouden worden, want kan uitgroeien. Woekert echter niet, is mijn ervaring en is gemakkelijk te wieden.


En Disporopsis pernyi.

Een Salomonszegelachtige sterk groeiende wintergroene plant. Hoogte: 40 cm.

Bloeit in mei-juni met witte sierlijk hangende bloemetjes onder de steel in halfschaduw en flinke schaduw. Dus kan op moeilijke plaatsen.Nog niet zo lang geleden uit China ingevoerd. Speciaal!

Dan zijn er ook nog wat mooie Digitalis Ferruginea, die ik gezaaid heb. Deze zullen dit jaar bloeien in juli-augustus. Kleur: geel/bruin.

Zon/halfschaduw. Prachtig om te combineren met Achillea‘Terracotta'. Voor Duizendblad hebben we inmiddels echter te veel een schaduwtuin.


Als tuin-mens leert men zich snel aan te passen. Ben mee-geëvalueerd toen de prachtige bomen en struiken in onze nieuwbouw-tuin (1993) hun schaduw gingen werpen. Gelukkig maar, want nu ben ik ook in staat om bijzondere schaduwplanten te kweken.


Vorig najaar heb ik alle Trillium moederplanten bij elkaar gezet. Ook Parissen en een waar Podophyllum paradijs gecreëerd. Inmiddels al veel geleerd… de Trillium is goed te zaaien. De Paris ook, maar de meest bijzondere Podophyllum kan niet d.m.v. zaad vermeerderd worden, want dat rijpt in Nederland niet goed. Maar door“neuzen” op te graven, hoop ik dit jaar wat in de potten op te zien komen. Het is heel spannend en een prachtige uitdaging.


Voor deze planten kunt u nog niet bij mij terecht, maar wel voor de eerder genoemde planten. Sneeuwklokjes heb ik ook weer in potjes voor mensen waar de droge bolletjes uit de tuincentra niet willen lukken en heb zelfs een heel bijzonder herfstbloeiende sneeuwklok in pot: Galanthusreginae olgae. (Elders moeilijk te verkrijgen).


U bent in de genoemde periode alle dagen OP AFSPRAAK hartelijk welkom.


Telefonisch: 06-20855844

Of mailen: zie Contactpagina

U kunt dan komen als ik de mail hebt bevestigd.


Hartelijke groet, Ann van’t Sant