Nieuwsbrief 2023

08-03-2023

Podophyllum


De meeste Podophyllums zijn niet gemakkelijk te zaaien. De zaden blijken steriel te zijn.


Vorig jaar maart, toen de Podophyllums in rust waren, heb ik echter wortelstokken opgegraven en verdeeld in stukken met één groeipunt per pot. Dit lukt hopelijk en ik verwacht veel van deze majestueuze plant dit jaar. 

De zaden van de Podophyllum hexandrum rosea blijken wel goed te kunnen ontkiemen. Dit zal wellicht 1 ½ jaar duren. Het is afwachten wanneer ze dan bloeien. Prachtige Podophyllum!

Trillium

In 2021 heb ik al wat Trilliums kunnen verspenen en oppotten. Hierna kan het 5-7 jaar duren voor ze bloeien. Dus we moeten allemaal geduld hebben……

Beste Tuinvrienden,


Er is veel veranderd in de wereld sinds vorig jaar. Waar we eerst leefden in een corona isolement, leven er nu mensen tussen de puinhopen van een oorlog en aardbeving.


Wat is het dan een voorrecht om “gewoon” de sneeuwklokjes weer in zeeën te zien bloeien en je te laven aan de opkomende Helleborus en meer vroege bloeiers in de tuin.


Zoals u wellicht nog weet, heb ik het roer omgegooid en ben gestopt met het vermeerderen van Helleborus en ben een nieuwe uitdaging aangegaan.

Ik heb al veel geleerd en inmiddels staat de kwekerij in Offingawier vol met zaai- en pootgoed: 


Zoals u zult begrijpen, is het een spannende bezigheid. Helaas kan ik u nog niets aanbieden, maar wilde u deelgenoot maken van dit hoopvolle proces!


Allemaal een prachtig voorjaar gewenst en met wat vakmanschap, geluk en geduld hoop ik u een ander jaar weer te zien in Offingawier. 


Hartelijke groet, Ann van ’t Sant – van der Marel.

Mijn focus ligt nu op bijzondere schaduwplanten. Bij menig kweker ben ik te rade gegaan voor de naamgeving en het blijkt erg moeilijk te zijn.  

Vorig jaar zijn we in de vakantie naar de Green Mile Nursery in Anzegem (B) gereden en Robin Callens heeft me geweldig geholpen met de namen van diverse soorten Podohyllums, Trilliums en Parissen. 

Paris

Deze Paris polyphylla var.stenophylla doet het heel goed hier in de tuin en ik vind ze wonderschoon. Heb zaad opgevangen toen de zaaddozen dreigden open te springen. De rode zaden liggen dan als parels op een broche. Na ongeveer 7 maanden komen de worteltjes en in het 2e jaar komen de blaadjes. De zaden kunnen echter ook slapend blijven….